Hoe werkt het?

Introductie

Paintball is een geweldige activiteit die als hobby en sport relatief onbekend is in Nederland terwijl het door enkele duizenden enthousiaste spelers beoefend wordt. De gemiddelde Nederlander kent paintball enkel van de bedrijfs- of vrijgezellenfeestjes, maar paintball gaat veel verder dan dat. Verspreid door heel Nederland zijn talloze velden waar de hobby/sport spelers met zijn eigen materiaal op speciaal georganiseerde speeldagen samenkomen om te schieten. Deze manier van paintballen geeft niet alleen een nog grotere kick, maar is ook stukken goedkoper. Paintball wordt over het algemeen gezien als een dure activiteit terwijl een dag paintballen als hobby speler helemaal niet veel hoeft te kosten. Het aanschaffen van een eigen paintball set is tegenwoordig hartstikke voordelig en vervolgens kunt u voor een zeer gereduceerd tarief paintballen op velden door heel Nederland.

Nu kan het zo zijn dat u als een beginnende speler met veel vragen zit. Vandaar dat hieronder enkele belangrijke aspecten van paintball, het materiaal en het spel uitgelegd worden. Op deze wijze proberen wij, Paintball Supplies, de beginnende paintballer zoveel mogelijk informatie mee te geven.

Mocht u toch nog met een vraag zitten, neem dan gerust contact met ons op via de onderstaande contactgegevens of bezoek onze winkel in De Lier.

info@paintballsupplies.nl
0174-518263 

Veiligheid

Op iemand anders schieten met een paintball marker is onwijs leuk, maar dient ten alle tijden veilig gedaan te worden. Dat houdt in dat zowel degene die schiet als de persoon die beschoten wordt een paintball masker dient te dragen. Zonder een masker kan iemand door een paintball in zijn of haar oog, oor, neus of mond geraakt worden. Het resultaat is vaak zeer onprettig, pijnlijk en kan zelfs permanenten schade met zich meebrengen. Zorg daarom altijd voor een geschikt paintball masker.

Indien er niet met de paintball marker geschoten wordt dient er een barrel sock over of een barrel plug in de loop van het wapen te worden gedaan. Mocht er dan per ongeluk toch een schot gelost worden dan zal de paintball de loop niet uit kunnen. Verder is het verstandig om het wapen buiten het veld altijd op safe te zetten of helemaal uit te zetten (elektrische markers). Op deze manier kan er niets mis gaan en is paintball zowel in als buiten het veld veilig en vermakelijk.

Ten slotte is het mogelijk om de snelheid waarmee een paintball geschoten wordt af te stellen. Er is in Nederland geen algemene richtlijn voor alle velden, maar over het algemeen wordt een maximale vuursnelheid van 300 fps (feet per second) aangehouden. Een paintball geweer dat nieuw is aangeschaft staat meestal rond de 270 a 280 fps afgesteld. Dit is aan te passen, maar wij raden het verhogen tot boven de 300 fps ten zeerste af.

 

Het spel

De basis van paintball is simpel, elimineer de tegenstander door hem of haar te treffen met een paintball. Het meest voorkomende speltype is daarom ook team eliminatie waarbij twee teams elkaar proberen uit te schakelen. Het komt echter ook vaak voor dat er een alternatief doel gekoppeld wordt aan het spel waardoor de hoofd prioriteit niet meer op het schieten van tegenstanders komt te liggen. Een goed voorbeeld hiervan is Capture the flag waarbij teams een vlag moeten veroveren en deze naar de overkant van het veld dienen te brengen zonder daarbij geraakt te worden. Welke gametypes gespeeld worden kan verschillen per veld, club of wedstrijd. Voorafgaand aan het spel zullen de regels altijd duidelijk worden omschreven zodat er met plezier gespeeld kan worden.

Buiten de verschillende speltypes bestaan er binnen paintball twee zeer verschillende varianten genaamd woods ofwel scenario paintball en supair ofwel speedball. Bij de woods variant ligt de nadruk op het nabootsen van een militaire sfeer. Het speelveld bevindt zich vaak in een bebost terrein en de spelers maken gebruik van gecamoufleerde kleding en paintball markers met een militaire look. Geheel aan de andere kant van paintball bevindt zich het supair paintball. Hierbij wordt er gespeeld op een gras veld van ongeveer 45 x 35 meter waarop opblaasbare obstakels staan gepositioneerd. Het speeltempo van supair ligt vaak stukken hoger doordat de spelers dichter op elkaar zitten en er met hoge bps (ballen per seconde) geschoten wordt. Deze variant wordt ook wel de sport versie van paintball genoemd.

 

Materiaal

Voor de aanschaf van een paintball marker (geweer) dient u 18 jaar of ouder te zijn. Online of in een paintball winkel zal bij de aanschaf van een marker dus altijd om uw legitimatie gevraagd worden. Het is echter in Nederland niet nodig om u als speler te registreren of lid te worden van een bond. Dit adviseren wij natuurlijk wel gezien u daarmee de hobby/sport paintball steunt en stimuleert.

Masker

De eerste verstandige aanschaf bij de start van paintball als hobby is een nieuw masker. Goed zicht is namelijk zeer belangrijk en maakt het verschil tussen met plezier paintballen of een game vol frustratie. Bij de aanschaf van het masker zijn twee factoren heel belangrijk, de pasvorm van het masker en de lens. Binnen paintball bestaan er twee type lenzen, de single lens en de thermal (dubbele) lens. Een thermal lens bestaat uit twee lenzen die aan elkaar bevestigd zijn, dit type lens zal vrijwel nooit beslaan. De single lens bestaat zoals de naam aangeeft uit een enkele lens met vaak een beschermende coating. De single lens is een stuk voordeliger, maar beslaat vaak veel sneller dan de dubbele variant, vandaar dat een thermal lens sterk aangeraden wordt.
Verder is het ontzettend belangrijk dat een masker lekker zit, dit kan uiteraard alleen ondervonden worden door naar een fysieke paintball winkel te gaan en diverse maskers te passen. Let hierbij op de kwaliteit van het schuim rond de ogen, hoe goed het masker ventileert (voor een goede ademhaling) en of het masker de cruciale gedeeltes van het hoofd goed beschermt. Er zijn talloze top maskers, maar wat voor iemand het meest geschikte masker is verschilt per persoon.

 

Marker (Wapens)

Het geweer waar paintballs mee worden geschoten wordt ook wel een marker genoemd. Dit om de associatie met echte wapens te verkleinen. Desondanks heeft paintball wel te maken met de wapenwet. Er bestaan namelijk diverse paintball markers die vanwege hun realistisch uiterlijk in Nederland niet toe zijn gestaan. Deze zouden namelijk ter afschrikking kunnen dienen. Alle markers die u terugvindt op onze website zijn echter legaal en mogen in Nederland aangeschaft worden.

Binnen paintball bestaan ongelofelijk veel verschillende soorten markers, elk met hun voor en nadelen. Zo zijn er geweren die specifiek gemaakt zijn voor paintball in de woods, een goed voorbeeld daarvan zijn de Tippmann markers. Deze mechanische markers hebben een enigszins militaire uitstraling en zijn gemaakt om onder de meest barre omstandigheden te functioneren. Recht daar tegenover staan de elektrische markers van bijvoorbeeld Dye, Planet Eclipse, Macdev, Empire en DLX. Hoewel er met deze markers ook uitstekend in de woods geschoten kan worden zijn ze voornamelijk te zien op het supair veld. Daarvoor is een marker met een klein profiel, hoge vuursnelheid en zuinig luchtverbruik nodig. Denk eerst goed na over welk type paintball u wilt gaan spelen en selecteer vervolgens de marker die daar het beste bij past.

Aspecten waar u bij de aanschaf rekening mee dient te houden zijn de nauwkeurigheid, handliging, luchtzuinigheid, betrouwbaarheid en ten slotte ook het uiterlijk. Daar waar de huurmarkers van een paintballveld vaak niet al te accuraat zijn (omdat ze al ontzettend veel gebruikt zijn) zal een nieuwe marker stukken nauwkeuriger schieten. Dit heeft voornamelijk te maken met het bolt systeem en de loop. Verder is het zeer belangrijk dat een paintball marker lekker in de hand ligt, u zult er immers lang meer door het veld moeten kunnen lopen en prettig mee moeten kunnen schieten. In een paintball winkel is het mogelijk om diverse modellen vast te houden waardoor de keuze een stuk gemakkelijker wordt. Daarnaast is ook de luchtzuinigheid van de marker belangrijk, hoe zuiniger de marker met lucht omgaat hoe meer schoten u kunt lossen voordat de perslucht of co2 fles bijgevuld moet worden. De luchtzuinigheid wordt beïnvloed door de regulator en/of het bolt systeem dat de marker gebruikt. Ten slotte komen we aan bij de betrouwbaarheid en het uiterlijk. Een nieuwe paintball marker zal niet snel problemen geven, maar de kans is aanwezig dat er ooit een defect voorkomt. Sommige markers zijn hiervoor gevoeliger dan andere, let bij de aanschaf dus op de betrouwbaarheid van het wapen. De laatste factor is het uiterlijk, iets wat een grote rol speelt bij paintball markers. Nieuwe spelers kijken in veel gevallen eerst naar wat er het gaafst uitziet, dat is echter niet altijd de beste keuze. Loop daarom altijd eerst de eerder genoemde aspecten na en kijk dan of de marker die er het mooist uitziet ook de beste marker voor u is.

 

Tank (fles)

Om een paintball met een marker te schieten heeft u druk nodig. Deze druk kan voorzien worden door een perslucht of co2 tank. Over het algemeen werken beide opties prima echter is perslucht constanter en vaak beter voor het bolt systeem van een marker. Daarnaast is het zo dat niet alle paintball markers werken in combinatie met co2. Een co2 tank mag dan wel de voordeligere optie zijn, maar niet altijd de beste.

Zowel een perslucht als co2 tank bestaat uit twee onderdelen, de fles zelf en de regulator (perslucht)/valve (co2). De fles is waar de perslucht of co2 veilig wordt opgeslagen en de regulator/valve zorgt voor een gereguleerde stroom van druk. De tank wordt door middel van de van de regulator/valve bevestigd aan de marker. Let bij het erop draaien van de fles dat de afsluitende o-ring nog intact is zodat er geen lekkage ontstaat. Zowel een perslucht tank als een co2 tank is voorzien van een burst disc die bij overdruk ervoor zal zorgen dat de tank op een veilige manier geleegd wordt (een plaatje in de burst disc zal dan klappen waardoor de lucht eruit kan). Verder is het belangrijk om te weten dat er nooit olie in de regulator of valve geplaatst mag worden. Indien dat in de fles komt kan het een gevaarlijke situatie veroorzaken.

Verder komen de co2 en perslucht flessen in diverse maten. Bij co2 kan er gekozen worden uit een 12oz of 20oz fles. Gemiddeld kan er met een goed gevulde 12oz co2 tank tussen de 400 en 500 paintballs geschoten worden. Dit hangt echter wel af van het type marker waarmee geschoten wordt. Bij perslucht zijn er nog meer opties. Daar kan namelijk niet alleen gekozen worden uit een verschillende inhoud, maar kan er ook gekozen worden uit een twee verschillende soorten druk. Zo zijn er 200 BAR/3000 PSI en 300 BAR/4500 PSI perslucht tanks. Het voordeel van een 300 BAR fles is dat deze tot een hogere druk gevuld kan worden waardoor er meer schoten uit de fles gehaald kan worden. Vervolgens dient u te kiezen uit de inhoud van de fles, de meeste gebruikte perslucht tank heeft een inhoud van 0,8 liter, maar daarnaast kunt u ook kiezen uit 1,1 Liter, 1,5 Liter of zelfs groter. Hoe groter de inhoud van de fles des te meer perslucht er in de fles kan en des te meer schoten er uitgehaald kan worden.

Ten slotte komt ook de keuring van een paintball fles aan bod. Binnen Nederland dient een fles met een inhoud van meer dan één liter 5 jaar na de productiedatum gekeurd te worden. Hiervoor kunt u bij Paintball Supplies terecht. Mocht u in het bezit zijn van bijvoorbeeld een 0,8 liter fles dan is een keuring na 5 jaar officieel niet nodig, echter gaat het bij het gebruik van een paintball tank om de veiligheid waardoor het wel geadviseerd wordt. 

 

Hopper

Er zijn diverse manieren om paintballs in een paintball marker te laden, maar de meeste gebruikte vorm is een hopper. Deze, vaak van plastic gemaakte, houder wordt op de feedneck van de marker geplaatst waardoor de paintballs in de marker kunnen rollen. Naast de eenvoudige gravity hopper waarbij de ballen door middel van zwaartekracht worden gevoed zijn er ook elektronische hoppers. Deze maken gebruik van een voedingssysteem dat elektronisch wordt aangedreven, deze hoppers voeden paintballs met een hoge snelheid waardoor het mogelijk is om meerdere schoten per seconde te lossen. Indien u Tippmann marker heeft en meer paintball per seconde wilt schieten is een elektronische hopper niet uw enige optie, daarvoor is namelijk de Cyclone Feed beschikbaar. Deze op luchtdruk werkende hopper kan tot wel 15 ballen per seconde voeden.

Hoppers komen in talloze vormen, kleuren en prijsklassen. Kies de hopper die voldoet aan uw eisen en past bij de setup die u heeft. Daarnaast zijn er verschillende upgrades beschikbaar voor een hopper zoals bijvoorbeeld een speed feed. Daarmee is het mogelijk om paintballs direct in de hopper bij te vullen zonder dat daarvoor eerst een klepje opengemaakt hoeft te worden. Dit soort accessoires maken het spel nog sneller en leuker.

 

Kleding

Voor het paintballen is speciale kleding ontwikkeld die het spel prettiger en leuker maken. Voor in de bossen en scenario games is er diverse camouflage gear ter beschikking en voor op het supair veld zijn specifiek gefabriceerde outfits te koop. Het leuke aan paintball is de mogelijkheid om een unieke outfit samen te stellen die voor u het beste werkt. Niet iedereen speelt namelijk op de zelfde manier en zal dus andere eisen hebben. Spelers die voor het eerst gaan paintballen doen dat vaak in een overall. Hartstikke prima voor de eerste keer, maar als u paintball vaker wilt beoefenen is een broek en jersey aan te raden. Vaak zit er in de broek wat beschermende padding en zakken waarin microfiber doekjes, barrel socks en barrel swaps bewaard kunnen worden. Daarnaast zijn de jerseys vaak bestemd tegen het duiken, rollen en vallen dat geregeld voorkomt bij paintball. Bij veel jerseys zit bovendien wat beschermende vlakken bij de armen, schouders en borstkas die treffers minder pijn laten doen. Bovendien zorgt de combinatie van een broek en jersey voor een betere beweging en flexibiliteit in vergelijking met een overall. Hoewel de kleding bij het starten van paintball niet bovenaan de prioriteitenlijst staat is het wel aan te raden om uiteindelijk een set aan te schaffen.

Er zijn naast de jerseys en broeken ook talloze soorten padding die het spel minder pijnlijk kunnen maken en het makkelijker maken om slidings en duiken uit te voeren. Bescherming voor op de elleboog en knie zijn zeer populair omdat die gebieden de meeste klappen opvangen. Verder zijn er veel spelers die een bounce/performance vest en/of slide short onder hun kleding dragen. Mochten ook de handen en nek beschermd moeten worden dan zijn ook daar producten voor ontwikkelt. Vrijwel elke centimeter van het lichaam kan beschermd worden waardoor paintball een stuk minder pijnlijk kan zijn.

Ten slotte zijn er ook talloze packs, vesten en riemen voor pods beschikbaar. Een pod is een plastic buis met deksel waarin paintballs geplaatst kunnen worden. Deze worden door spelers mee het veld ingenomen om tijdens het spel de hopper bij te kunnen vullen. Om de pods comfortabel te kunnen dragen worden packs,vesten of eenvoudige podriemen gebruikt. Een pack heeft diverse podhouders aan de achterkant en kan door middel van straps met klittenband strak om het middel bevestigd worden. Een vest draagt de speler om zijn torso en houdt niet alleen pods vast, maar heeft vaak ook ruimte voor andere spullen. Als laatste is er nog de podriem, die bestaat uit een af te stellen riem met daaraan bevestigde podhouders. Van alle drie de opties zijn diverse modellen van verschillende merken beschikbaar.

 

Paintballs

Zonder paintballs geen paintball. Deze met verf gevulde kapsules werden vroeger gebruikt om plekken te markeren, vandaar ook de benaming paintball marker in plaats van paintball geweer. Tegenwoordig bestaan er talloze soorten paintballs van diverse paintball fabrikanten. De verschillende soorten kunnen allereerst worden opgedeeld aan de hand van hun grote. Er worden namelijk .50 kaliber en .68 kaliber paintballs geproduceerd. De kleiner kaliber paintballs laten een minder grote vlek achter, doen minder pijn en ziet u minder goed vliegen. De .50 cal paintballs worden over het algemeen vaak gebruikt voor kinder paintball. Het .68 cal balletje is de meest voorkomende paintbal en wordt wereldwijd op vrijwel elk paintball veld gebruikt. Binnen zowel de .68 cal als de .50 cal categorie bestaan verschillende soorten, zo zijn er field paintballs specifiek voor de velden, toernooi paintballs speciaal voor de sportspelers en zelfs glow in the dark paintballs voor als er in de nacht gespeeld wordt. Paintballs worden normaal gesproken verkocht in een doos met daarin 2000 ballen. Het is echter vaak ook mogelijk om de paintballs per zak van 500 aan te schaffen.

Verder is het verstandig om bij de keuze van de paintballs te kijken naar de vorm en breekbaarheid van de bal. Als de paintball niet geheel rond is zal deze minder aansluiten op de loop en daaronder minder nauwkeurig schieten. Verder is het belangrijk dat een paintball heel blijft bij het vuren van de marker en breekt als de bal een tegenstander raakt. Een paintball moet dus niet te fragiel zijn, maar ook niet zo hard als een knikker.

Indien u het zonde vindt om telkens opnieuw ballen te moeten komen dan is wellicht de reball iets voor u. Deze plastieken paintballs zijn herbruikbaar waardoor het niet nodig is om telkens een nieuwe zak of doos paintballs te kopen.

Waar?

Door heel Nederland zijn talloze paintball velden gevestigd waar u individueel of als groep kunt gaan spelen. Dit kan als huurgroep op een datum en tijdstip naar u keuze, maar ook als hobby op speciaal daarvoor georganiseerde open dagen. In het laatste geval gaat u naar zo’n opendag en sluit u zich aan bij talloze andere die paintball zo leuk vinden dat ze er hun hobby of zelfs sport van hebben gemaakt. Vervolgens wordt de groep spelers opgedeeld in teams die op het veld in verschillende gametypes tegen elkaar zullen strijden.

Paintball is een onwijs leuke activiteit en zelfs nog leuker als hobby! Op zoek naar een leuk veld om te starten, bezoek dan eens het veld van The SafetyZone waar zowel beginnende als gevorderde paintballs zij aan zij twee keer per maand komen spelen.

www.paintball.nl